Avl

Effekten av genetiske forskjeller og Bovaer®

Problemstilling:

  • Er det individuell variasjon i reduksjonen av metanutslipp fra vom når kyr tildeles metanhemmer i fôret?

  • Er kuas respons på metanhemmer i fôret arvelig?

Foreløpige resultater fra Genos arbeid i MetanHUB:

Foreløpige resultater fra en kommersiell besetning med Bovaer® tilsatt i fôret indikerer at:

  • Det er individuell variasjon i hvor stor respons metanhemmer i fôret gir i metanutslippet fra NRF kua

  • Responsen er arvelig (0.18), det betyr at 18 % av variasjonen i respons på metanhemmeren Bovaer® (3NOP) kan tilskrives kuas genetikk

Geno er en samvirkeorganisasjon som har ansvaret for avlsarbeidet på den norske melkekua Norsk Rødt Fe (NRF). Geno bidrar  i MetanHub-prosjektet ved å undersøke om det finnes genetiske forskjeller i kuas respons på metanhemmere i fôret. Spesifikt ønsker forsøket å finne ut om det er forskjeller i hvor effektivt slike fôrtilsetningsstoffer er for NRF kyr og om respons på metanhemmer er arvelig. Vi vet allerede at produksjon av metan i vomma er arvelig (arvbarhet på 0,39). I MetanHUB skal vi undersøke om den effekten man oppnår på redusert metanutslipp ved å gi kyrne metanhemmer i fôret, er arvelig.  Kuas respons på fôrtilsetningsstoffer er en ny egenskap som hittil ikke har blitt undersøkt i avlssammenheng. Dersom denne egenskapen viser seg å være arvelig, åpner det for muligheten til å selektere for kyr som responderer godt på fôrtilsetningsstoffer tilsatt i fôret.

Økt fokus på reduksjon av klimagassutslipp nasjonalt og internasjonalt bidro til at Geno i 2019 tok i bruk Greenfeed-teknologi. Dette gjorde det mulig å registrere individuelt metanutslipp fra melkekyr, og individuell informasjon er essensielt i denne sammenhengen.

Les mer om bærekraftig avl på Geno sine sider.

Hans Petter Aurstad og Torunn Aurstad, Kjos Gård
Foto: Espen Solli