Fra betraktninger til fakta:
Vitenskapen bak Bovaer® og kuas helse
Av Harald Volden, professor i drøvtyggerernæring og fysiologi ved NMBU og spesialrådgiver i TINE SA.
Det er med undring vi i MetanHub leser kommentarer og innlegg i sosiale medier som fremsetter påstander om Bovaer® som ikke er forankret i den omfattende forskningen som er gjort på produktet. Det er særlig skuffende når fagpersoner uten bakgrunn innen drøvtyggerernæring og -fysiologi uttaler seg om temaet på en måte som ikke gjenspeiler vitenskapelige fakta.
I første omgang må vi påpeke at dette ikke er et usikkert eksperiment, men forskning som har pågått i over 10 år. Mer enn 150 forsøk er gjennomført i 28 land, noe som har resultert i over 85 vitenskapelige artikler. Dette er ikke et eksperiment, men godt forankra vitenskapsbasert forskning. Se derfor linken: https://cdn.shopify.com/s/files/1/0603/5167/6609/files/Factsheet_of_the_IDF_N41_June_2024_version_100624_prot.pdf?v=1718028640.
Det tydelig at kunnskapen om hva som skjer i vomma til en drøvtygger ikke er til stede Kolbys uttalelser rundt bekymringen om fermenteringsprosessen og fordøyelsen hos kua. Ved fordøyelsen av fiber dannes hydrogen som et biprodukt av fermenteringsprosessen. Hydrogenet går deretter inn i metanogenesen som er prosessen der hydrogen og karbondioksid kobles sammen og danner metan. Det vil si at fermenteringen av fiber skjer uavhengig av om hydrogen kobles sammen med karbondioksid og danner metan, eller ikke. Bovaer® hemmer et enzym som kobler sammen hydrogen og karbondioksid i metanogenesen. Ved stopp i tildelingen av Bovaer® i fôret stoppes blokkeringen av enzymet som kobler sammen gassene, og produksjonen av metan er på samme nivå som tidligere etter 3 timer. Bovaer® gjør ingen permanente endringer i hverken fermenteringsprosessen eller metanogenesen i vomma til kua.
Bovaer® består av nitrat og alkohol. Når Bovaer® brytes ned i vomma omdannes nitraten til ammoniakk som igjen går inn i mikrobenes syntese av protein. Alkoholen brytes ned til propionsyre, som igjen er en av de tre flyktige fettsyrene kua bruker som energikilde. Bestanddelene i Bovaer® brytes dermed ned til nyttige stoffer for kua, og her er det også tydelig at uttalelsen kommer fra noen som ikke kan nok om prosessene som skjer i vomma til en drøvtygger.
Uttalelsen om at forstyrrelser i mikrobiomet hos pattedyr kan skape betennelser er en generell uttalelse som ikke viser til forskning gjort på Bovaer®. Forskningen viser at tildelingen av Bovaer® ikke har negativ påvirkning på dyrenes helse, så dette er en påstand som ikke er basert på fakta og forskning. Bovaer® er godkjent av både EFSA (European Food Safety Autority) og FDA (Food and Drug Administration i USA), og Mattilsynet her i Norge, og har dermed oppfylt omfattende krav til dokumentasjon av sikkerhet for dyr og mennesker.
Siden Bovaer® nylig er godkjent her i Norge, overvåkes bruken kontinuerlig slik at vi er sikre på at det fortsatt oppfyller sikkerhets -og effektivitetskravene, og at vi fanger opp eventuelle langtidseffekter. Besetningene som er i gang med å bruke Bovaer® følges opp, og tilgjengelig data om kuenes vekt, daglig melkemengde, drøvtygging, kraftfôrinntak, helse -og reproduksjonsparametere følges med på. Fra det vi har samlet av data hos pilotgårdene i Norge hittil, ser vi ingen forskjell i forekomst av dyresjukdom, reproduksjonsparametere eller melkesammensetning.
Poding med mikroorganismer fra mor til kalv er relevant, men de metanhemmende bakteriene dør ikke av Bovaer®, så dette blir feil. Det er kjent at forstyrrelser i mikrobiomet kan påvirke næringsopptak m.m. Så er det sånn at for drøvtyggere forventes bytte av grovfôr å gi langt større utslag på sammensetning av mikrobiotaen enn at de metanproduserende bakteriene tar en liten pause. Bovaer® virker i 3 timer og da hviler de metanproduserende bakteriene, før de er i full gang igjen når Bovaer® er brutt ned. Poding med mikroorganismer finner sted fra kyr til kalv, fra fjøsmiljø, vann og fôr.
Er Bovaer® skadelig for mannlig fertilitet eller reproduksjonsorganer hos mennesker eller kyr? Når Bovaer brukes på riktig måte, som fôrtilskudd til kyr, er det ingen risiko for fruktbarhet eller reproduksjonsorganer for kyr eller mennesker. Som en del av den regulatoriske markedsgodkjenningsprosessen i EU, må et stort sett med toksikologiske tester fullføres. Disse testene tar sikte på å finne ut hva det sikre bruksnivået er for produktet.
Til slutt - henvisningen til at mennesker ikke forstår kompleksiteten i biologien kan vel ikke understrekes bedre enn ytringen til Marit Kolby på Instagram og Facebook. Vi har forskere i både inn- og utland som har dette som fagfelt. En konstruktiv diskusjon fordrer gjensidig respekt for fagkompetanse. I denne saken må vi høre på fagspesialistene og forskningen som har det beste grunnlaget for å forstå kompleksiteten i kuas vom, ikke udokumenterte påstander på sosiale medier.
Les mer om Bovaer® her, på nettsiden til DSM Firmenich, produsentene av Bovaer®:
Og på Mattilsynets sider her:
https://www.mattilsynet.no/for/bruk-av-godkjent-metanhemmer-i-foret-til-melkekyr-er-trygt